Squash
Simte adrenalina și jocul rapid de squash în cele mai bune locații.
Cu o istorie de aproape 200 de ani, squash-ul a devenit popular în ultimul deceniu și în România. În prezent este practicat pe șase continente, fiind un sport care te ajută să elimini aproximativ 1000 de calorii într-o oră, iar în 2003 a fost declarat cel mai sănătos sport din lume de către Revista Forbes. De asemenea, este un sport distractiv, putând fi jucat în doi sau în patru, la dublu, fiind o foarte sănătoasă metodă de petrecere a timpului liber și de socializare.
Squash-ul a fost inventat în 1830, în Marea Britanie. La școala Harrow, aflată lângă Londra și având o tradiție de jumătate de mileniu, puștii au descoperit că o minge care se deforma la impactul cu peretele producea un joc cu o varietate de lovituri incredibilă și solicita un efort uriaș din partea jucătorilor, care nu-și mai permiteau luxul de a aștepta ca mingea să se întoarcă la ei, așa cum se întâmpla în Rackets, sport jucat la acea vreme în anturajul regelui, dar și în închisori.
Squash-ul a devenit din ce în ce mai popular, iar în 1850, la Harrow, acolo unde a fost școlit și Winston Churchill, s-au construit primele terenuri de squash în aer liber. Impactul a fost imens, squash-ul a început să fie practicat în mai multe țări, iar în 1907 s-a înființat Asociația de Squash a Statelor Unite ale Americii, prima asociație din istoria squash-ului. Au urmat la scurt timp Canada, în 1911, apoi țara care practic a inventat sportul între patru pereți, Marea Britanie, un an mai târziu.
Primul contact cu acest sport în România a avut loc în 1994. În Cartierul Francez din București s-a construit primul teren de squash, în cadrul complexului Le Club. Liviu Popescu a fost primul jucător și omul care s-a ocupat în finalul anilor ’90 de promovarea acestui sport. Mai târziu, la începutul anilor 2000, au urmat încă 5 terenuri: trei la World Class Mariott și două în cadrul complexului Pescariu Sports & Spa.
Mai multe informații
Federația Română de Squash - frsquas.ro